2015 рік: для України йдеться не про безвізовий режим, а про лібералізацію візового

Україна в 2015 році може розраховувати на лібералізацію візового режиму з ЄС, що не є синонімом “безвізового режиму”, якого очікували за підсумками саміту Східного партнерства в Ризі 21-22 травня.
Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

Latvia_Ukraine

Відповідаючи на запитання кореспондента “Радіо “Свобода” про можливість ухвалення під час Ризького саміту позитивного рішення щодо спрощення візового режиму в ЄС для громадян України, Рінкевичс привітав початок виконання Україною необхідних критеріїв для лібералізації візового режиму, зокрема видачу біометричних паспортів.
За його словами, під час Ризького саміту оцінять процес виконання Україною необхідних умов для лібералізації візового режиму, а також чітко визначать, до якого терміну країні слід зробити невиконану нею роботу в цьому напрямку.

Рінкевичс висловив сподівання, що після повторної оцінки зробленої Україною роботи та проведення відповідних політичних дискусій питання про лібералізацію візового режиму для громадян України буде ухвалене.

За словами латвійського міністра, травневий саміт Східного партнерства ЄС у Ризі буде одним із головних заходів програми наступних трьох місяців головування Латвії в Раді ЄС.
Рінкевичс наголосив на важливості цього саміту, який відрізнятиметься від попередніх форумів Східного партнерства ЄС, оскільки відбуватимуться “під знаком війни” в Україні.

Раніше глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявляв, що Україна не отримає безвізовий режим з ЄС на травневому саміті в Ризі. Згодом він уточнив, що рішення ЄС про введення безвізового режиму з Україною залежатиме від висновків експертної комісії.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що країни Євросоюзу сумніваються щодо запровадження безвізового режиму з Україною через події в Донбасі, зокрема через відсутність контролю над кордоном.

Читайте також у “Смаку подорожника”:
Як це робиться в Молдові. За 8 місяців безвізового режиму в ЄС змотався кожен десятий

“Смак подорожника” 2015

Facebook Comments

.

Прокоментувати